Trapistinnenpad
De abdij centraal
De abdij van Onze-Lieve-Vrouw van Nazareth van de zusters Trappistinnen ligt centraal gedurende de hele wandeling. De oorspronkelijke abdij was gevestigd in Lier. In 1797, tijdens de Franse Revolutie, werd de abdij opgeheven en verkocht.
In 1946 startten de ontginningswerken voor een nieuwe abdij op de Brechtse Heide. Op 25 juni 1950 trokken dertien zusters van de abdij van Soleilmont bij Charleroi zich definitief terug achter de nieuwe abdijmuren. De abdij zelf is niet toegankelijk voor publiek. Wat je wel kan bezoeken is hun prachtige winkeltje dat recent een nieuw kleedje kreeg. De zusters verkopen er ambachtelijke producten o.a. de lavendelzeep die je in ons vakantiehuis vindt, verzorgingsproducten, badlinnen, kaarsen en wenskaarten.
Vanaf de stichting van het klooster van de Trappistinnen komt de ontginning van de Brechtse Heide in een stroomversnelling terecht. Voordien was het een echt heidegebied. Het landschap wordt nu nog steeds gekenmerkt door de meer dan 300 vennen, die vaak ontstaan zijn door turfwinning. Het bekendste ven in dit gebied is het Marmerven of het Marbelenven. Ook door de klei in de grond ontstonden talrijke natuurlijke vennen.
In Drieboomkesberg bevindt zich vanaf 1750 een bidplaats ter ere van Onze Lieve Vrouw ter koorts.
De familie Caters liet omstreeks 1865 de Caterskapel bouwen.
De Vraeghoeve dateert van omstreeks 1830. Tijdens het Franse bewind werden hier in het geheim de H. Missen (stille missen) opgedragen.
Ontdek meer ...
... natuur in de streek.
De kastelenroute
In de 16e eeuw bouwden welstellende kooplui uit Antwerpen in de bosrijke Voorkempen 'huysen van playsantie'. Ze ontvluchtten er de drukte van de stad en etaleerden er hun rijkdom.
Domein De Renesse
Het kasteel van de graven De Renesse vormt een opvallende blikvanger in het hart van Oostmalle. Het kasteel, waarvan de vroegste sporen dateren uit de 15de eeuw, kende een woelige
De Laermolen
Wanneer je langs de Mark fietst, kom je de prachtig gerestaureerde Laermolen tegen ('Het Laer' = een onbebouwd, drassig weiland). Stop zeker eens op het bruggetje over de Mark en k