Trapistinnenpad

De abdij centraal

De abdij van Onze-Lieve-Vrouw van Nazareth van de zusters Trappistinnen ligt centraal gedurende de hele wandeling. De oorspronkelijke abdij was gevestigd in Lier. In 1797, tijdens de Franse Revolutie, werd de abdij opgeheven en verkocht.

In 1946 startten de ontginningswerken voor een nieuwe abdij op de Brechtse Heide. Op 25 juni 1950 trokken dertien zusters van de abdij van Soleilmont bij Charleroi zich definitief terug achter de nieuwe abdijmuren. De abdij zelf is niet toegankelijk voor publiek. Wat je wel kan bezoeken is hun prachtige winkeltje dat recent een nieuw kleedje kreeg. De zusters verkopen er ambachtelijke producten o.a. de lavendelzeep die je in ons vakantiehuis vindt, verzorgingsproducten, badlinnen, kaarsen en wenskaarten.

Vanaf de stichting van het klooster van de Trappistinnen komt de ontginning van de Brechtse Heide in een stroomversnelling terecht. Voordien was het een echt heidegebied. Het landschap wordt nu nog steeds gekenmerkt door de meer dan 300 vennen, die vaak ontstaan zijn door turfwinning. Het bekendste ven in dit gebied is het Marmerven of het Marbelenven. Ook door de klei in de grond ontstonden talrijke natuurlijke vennen.

In Drieboomkesberg bevindt zich vanaf 1750 een bidplaats ter ere van Onze Lieve Vrouw ter koorts. 

 

De familie Caters liet omstreeks 1865 de Caterskapel bouwen.

De Vraeghoeve dateert van omstreeks 1830. Tijdens het Franse bewind werden hier in het geheim de H. Missen (stille missen) opgedragen.

Vertrekpunt

Brug 11

Afstand

17 km of ingekort 9 km

Ontdek meer ...

... natuur in de streek.

Wine & Spirits Follow us on instagram