Kolonies Wortel & Merksplas
Om armoede de wereld te helpen
Begin 19de eeuw ontstonden zeven landbouwkolonies in Nederland en België als een vooruitstrevend sociaal experiment. Men wilde komaf maken met armoede. Aan landlopers, bedelaars en ook weeskinderen uit de stad werd een nieuw leven gegeven op het platteland. Daarbij werd maar liefst 80 km² woeste grond door de kolonisten eigenhandig omgevormd tot landbouwgrond. De kaarsrechte dreven en statige gebouwen gaven orde en regelmaat aan het leven van de landlopers. Deze structuur is nog steeds duidelijk zichtbaar in het landschap.
In het Bezoekerscentrum Kolonie 5-7 en Bezoekerscentrum De Klapekster kom je alles te weten over deze bijzondere plek. De omgeving verkennen doe met de Landlopersroute of een van de prachtige wandelingen.
tip
op ontdekking!
Ontdek meer ...
... cultuur in de streek.
De kastelenroute
In de 16e eeuw bouwden welstellende kooplui uit Antwerpen in de bosrijke Voorkempen 'huysen van playsantie'. Ze ontvluchtten er de drukte van de stad en etaleerden er hun rijkdom.
Domein De Renesse
Het kasteel van de graven De Renesse vormt een opvallende blikvanger in het hart van Oostmalle. Het kasteel, waarvan de vroegste sporen dateren uit de 15de eeuw, kende een woelige
De Laermolen
Wanneer je langs de Mark fietst, kom je de prachtig gerestaureerde Laermolen tegen ('Het Laer' = een onbebouwd, drassig weiland). Stop zeker eens op het bruggetje over de Mark en k