Het Marum

Meer dan een eeuw afgesloten

Het Marum is een prachtig natuurgebied op de grens met Wuustwezel. Het was meer dan een eeuw afgesloten voor het publiek, omdat het als oefenterrein voor de militairen werd gebruikt. In oktober 2010 werd het opengesteld voor wandelaars. Dit uitzonderlijke bos- en heidegebied herbergt de grootste adderpopulatie van Vlaanderen. Andere reptielen die je er vindt zijn de levendbarende hagedis en hazelworm.

Vogelspotters kunnen hier ook hun hartje ophalen: spot er de waterhoen, de wilde eend, de wulp, de uil, de boompieper, de specht, de zomertortel of de steeds zeldzamer nachtzwaluw. Verder is het Marum is de thuisbasis van een grote kolonie reeën en vind je er ook marters. Het landschap varieert van bos en heide tot gras- en hooiland. Je stapt er langs en over waterlopen zoals de Kleine Aa of de Weerijsbeek en de Stapelheidebeek. Door haar militaire verleden herbergt het Marum nog relicten uit WOII: zoals de schutters- en tankkuilen en de Nieuwe Brug die in 1731 over de Weerijs werd aangelegd.

Agentschap Natuur en Bos legde twee bewegwijzerde wandelpaden aan in het Marum. Kies je voor een route dwars door het gebied? Kies dan de gele route. Wandel je liever langs de buitenrand om ook de omgeving rond het Marum te aanschouwen? Kies dan de rode route.

Vertrekpunt

Schietveldweg, Wuustwezel (zijstraat Wuustwezelsteenweg)

Afstand

4,5 km (geel) en 6,5 km (rood)

Ontdek meer ...

... natuur in de streek.

Wine & Spirits Follow us on instagram