Het Marum
Meer dan een eeuw afgesloten
Het Marum is een prachtig natuurgebied op de grens met Wuustwezel. Het was meer dan een eeuw afgesloten voor het publiek, omdat het als oefenterrein voor de militairen werd gebruikt. In oktober 2010 werd het opengesteld voor wandelaars. Dit uitzonderlijke bos- en heidegebied herbergt de grootste adderpopulatie van Vlaanderen. Andere reptielen die je er vindt zijn de levendbarende hagedis en hazelworm.
Vogelspotters kunnen hier ook hun hartje ophalen: spot er de waterhoen, de wilde eend, de wulp, de uil, de boompieper, de specht, de zomertortel of de steeds zeldzamer nachtzwaluw. Verder is het Marum is de thuisbasis van een grote kolonie reeën en vind je er ook marters. Het landschap varieert van bos en heide tot gras- en hooiland. Je stapt er langs en over waterlopen zoals de Kleine Aa of de Weerijsbeek en de Stapelheidebeek. Door haar militaire verleden herbergt het Marum nog relicten uit WOII: zoals de schutters- en tankkuilen en de Nieuwe Brug die in 1731 over de Weerijs werd aangelegd.
Agentschap Natuur en Bos legde twee bewegwijzerde wandelpaden aan in het Marum. Kies je voor een route dwars door het gebied? Kies dan de gele route. Wandel je liever langs de buitenrand om ook de omgeving rond het Marum te aanschouwen? Kies dan de rode route.
Ontdek meer ...
... natuur in de streek.
De kastelenroute
In de 16e eeuw bouwden welstellende kooplui uit Antwerpen in de bosrijke Voorkempen 'huysen van playsantie'. Ze ontvluchtten er de drukte van de stad en etaleerden er hun rijkdom.
Domein De Renesse
Het kasteel van de graven De Renesse vormt een opvallende blikvanger in het hart van Oostmalle. Het kasteel, waarvan de vroegste sporen dateren uit de 15de eeuw, kende een woelige
De Laermolen
Wanneer je langs de Mark fietst, kom je de prachtig gerestaureerde Laermolen tegen ('Het Laer' = een onbebouwd, drassig weiland). Stop zeker eens op het bruggetje over de Mark en k