Heksenpad

Aardgeeste, bokkenrijders of heilichtjes

Tussen de houtwallen en heikanten dwaalden vroeger heksen en tovenaars rond. Door de lucht zweefden aardgeesten, spoken, bokkenrijders of heilichtjes. Allemaal hoofdrolspelers in oude verhalen. Wil je weten waar hun schouwtoneel was? Wandel dan het Heksenpad.

 

Je bezoekt tijdens deze wandeling het natuurgebied Kooldries-Hoofsweer. Neem zeker de tijd om vogels te spotten dankzij de vogelkijkwand aan de grootste van de 17 kleiputten. Dit gebied van ongeveer 50 hectare is een restant van de vroegere steenbakkerij-industrie. De ligging naast het kanaal creëert een wisselwerking tussen het uitdrogen en vernatten van de onderliggende kleilaag. Dit zorgt voor een unieke fauna en flora. Een verscheidenheid aan planten waaronder de zeldzame ronde zonnedauw,  libellen en vlinders en vele vogelsoorten die je kan bewonderen aan de kleiputten. Het gebied is enkel toegankelijk voor wandelaars en honden moeten aan de leiband blijven. 

 

Als je de Blauwhoeve uit 1812 gepasseerd bent, begint het. Vanaf hier spookte het vroeger tot in de Brechtse Heide.

Drieboomkesberg werd genoemd naar de drie lorken die vroeger bij de kapel stonden. Tijdens de Oostenrijkse Successieoorlog werd hier tussen de ruiterij van de (met Oostenrijk) verbonden Legers en Franse Konvooien op 14 juni 1746 de Konvooislag uitgevochten. Een Engelse militair, Crombell, bleef zwaargewond achter op het slagveld. Hij riep de hulp in van de Heilige Maagd en beloofde ter plaatse een kapel op te richten wanneer hij gered zou worden. Zijn gebed werd aanhoord en hij volbracht zijn belofte. Omstreeks 1750 was de kapel voltooid en werd het een oord van Mariaverering.

Vertrekpunt

Brug 11

Afstand

9 km of 12 km

Ontdek meer ...

... natuur in de streek.

Wine & Spirits Follow us on instagram