Fortengordel & Antitankkanaal
Antwerpen beschermen tegen een tankaanval
De Antitankgracht werd gebouwd net voor de Tweede Wereldoorlog. Het doel van de 33 km lange gracht was Antwerpen te beschermen tegen een mogelijke Duitse tankaanval: de zijden van de gracht vormden een helling die te scherp was voor de tanks in die periode. Tussen het hoogste en het laagste punt van de gracht is 13 meter verschil waardoor er 15 sluizen aangelegd moesten worden. Aan de meeste van deze sluizen, maar ook op andere plaatsen werden bunkers gebouwd. Vandaag vind je er langs de gracht nog steeds 48.
De forten van ‘s Gravenwezel, Mortsel en Wommelgem die deel uitmaken van de Fortengordel rond Antwerpen zijn eveneens stille getuigen van WOI en WOII. Je kan de opgesomde forten bezoeken en sommigen herbergen zelfs één of meerdere musea.
Ontdek meer ...
... cultuur in de streek.
De kastelenroute
In de 16e eeuw bouwden welstellende kooplui uit Antwerpen in de bosrijke Voorkempen 'huysen van playsantie'. Ze ontvluchtten er de drukte van de stad en etaleerden er hun rijkdom.
Domein De Renesse
Het kasteel van de graven De Renesse vormt een opvallende blikvanger in het hart van Oostmalle. Het kasteel, waarvan de vroegste sporen dateren uit de 15de eeuw, kende een woelige
De Laermolen
Wanneer je langs de Mark fietst, kom je de prachtig gerestaureerde Laermolen tegen ('Het Laer' = een onbebouwd, drassig weiland). Stop zeker eens op het bruggetje over de Mark en k