De Locht

Langs de Lochtse Kapel

Je wandelt hier in de Brechtse Heide. Dit is een open landschap met vooral wei- en akkerland, naald- en loofbos, vennen en plassen, braakland en open ruigten. Landbouw en landschap, boer en recreant gaan hier hand in hand. Na ruim 2 km zie je in de verte de toren van de abdij Onze-Lieve-Vrouw van Nazareth. In deze oase van rust wonen de zusters van de orde van Trappistinnen. Naast hun religieuze leven, maken ze op ambachtelijke wijze liturgische gewaden, vlaggen en natuurzepen. 

Onderweg kom je de in de oude dennenbossen waar je in het seizoen bramen en bosbessen kan plukken. Naast inheemse bomen en struiksoorten vind je in dit geklasseerde natuurgebied maar liefst 290 verschillende soorten paddenstoelen. Behalve planten vinden ook tal van dieren hun onderkomen in dit prachtige landschap. Het is de uitgelezen biotoop voor o.a. eekhoorns en reeën. 

De Poppelaer is een uniek wandelbos. Het is vrij toegankelijk. Dit bos is één van de mooiste toegangspoorten tot de Brechtse Heide. Het eerste gedeelte is ingericht als speelbos voor kinderen. De Tilburgbaan die je passeert, was vroeger de weg waarlangs het verkeer passeerde dat van Antwerpen via Tilburg reisde.

Domein De Merel was vroeger een grote heidevlakte. Vanaf het einde van de 19de eeuw tot 1922 was het een afzetgebied voor organisch afval en mest uit Antwerpen, wat voor een verrijking van de arme heidegrond zou zorgen. De vroegere mestpacht is nu een waardevol natuurgebied van 170 hectare.

 

In het gehucht De Locht vind je de Sint-Theobalduskapel. De kapel bestond reeds in 1436 en werd na plunderingen voor de eerste keer gerestaureerd in 1610. Sinds 1986 behoort ze tot de Brechtse beschermde monumenten. Tegenover de kapel zie je De Broeigans. In de late middeleeuwen en de nieuwe tijd was dit een herberg met een brouwerij. Haar ligging aan de oude baan Antwerpen-Tilburg zorgde ervoor dat ze druk bezocht werd en als ideale tussenstop dienst deed. 

Vertrekpunt

Brug 11

Afstand

11.5 km

Ontdek meer ...

... natuur in de streek.

Wine & Spirits Follow us on instagram